Είμαι ρομαντικός σημαίνει απογοητεύομαι.

Αν φταίμε για ένα πράγμα όλοι όσοι απογοητευόμαστε συχνά – ή απογοητευόμασταν κάποτε- είναι που μέσα στο μυαλό μας ο ρομαντισμός ήταν στην πρώτη γραμμή. Από την πρόσφατη φιλία  μέχρι τη σχέση που μονίμως έφτανε  σε αδιέξοδο, όλα είχαν μια ομορφιά και την προσδοκία μιας αδικαιολόγητης τελειότητας. Μια ομορφιά που αν και δεν μπορούσες ακριβώς να προσδιορίσεις, έβαζες το χέρι σου στην φωτιά όταν έλεγες  ότι όντως υπάρχει.

Μέχρι που κατάλαβες ότι κάποιες φορές η ομορφιά απλά δεν είναι εκεί. Το να ραγίζει η καρδιά σου σε χίλια κομμάτια δεν είναι όμορφο. Δεν είναι όμορφο να μένεις ξύπνιος το βράδυ και να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να έχεις κάνει σωστά. Δεν είναι όμορφοι οι άνθρωποι οι μυστήριοι, που σου βγαίνει η πίστη να βγάλεις μια κουβέντα από τα χείλη τους.

Είναι κρίμα βέβαια που ξαφνικά ο μικρός σου κόσμος  γκρεμίζεται. Αλλά είναι για καλό. Δεν κρύβουν όλοι οι άνθρωποι μέσα τους καλοσύνη .Η  καλοσύνη στις ψυχές κάποιων πέθανε εδώ και καιρό.

Και είναι η επιλογή σου βέβαια αν θα γίνεις κυνικός ή αν θα συνεχίσεις να απογοητεύεσαι. Στην πρώτη περίπτωση, δε θα σε εντυπωσιάζει τίποτα πλέον γιατί θα βρεθείς στο σημείο που θα καταλαβαίνεις με μεγάλη άνεση που κρύβεται η ομορφιά στη ζωή μας, και στη δεύτερη, η ζωή σου θα είναι μια σειρά πολλών «έπεσα από τα σύννεφα» με λιγοστές εξαιρέσεις.

Και θα μπορούσα να σου πω ότι δεν πειράζει και πως «καταλαβαίνω»  αν ήσουν 5 ή 15.Μα αν είσαι μεγαλύτερος  δεν πρόκειται να λάβεις καμία δικαιολογία από εμένα και θα σου εξηγήσω και το γιατί. Ξέρεις. Ξέρεις τους ανθρώπους, έστω και λίγο, και ξέρεις τι μπορούν να κάνουν. Κάθε φορά που έχεις προσδοκίες από ένα άτομο –και αυτό το άτομο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε- χωρίς να  μελετήσεις καλά όλες τις πιθανότητες, το φταίξιμο είναι δικό σου, και κάθε φορά που δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία χωρίς να το καλοσκεφτείς , πάλι το δικό σου κεφάλι θα πρέπει να χτυπάς στον τοίχο.

Και τι γίνεται με τις δεύτερες ευκαιρίες;  Αυτές κι’ αν είναι ρομαντικές.  Ζεις για λίγο καιρό στην ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει – αν υπήρχε τόση ομορφιά σε αυτό τον κόσμο, φαντάζομαι πως θα ήταν λίγο καλύτερος- μέχρι που αποδεικνύεται μπροστά στα μάτια σου ότι ο μόνος που θα έπρεπε να δίνει δεύτερες ευκαιρίες είναι ο μίστερ που μας βλέπει από πάνω.

Θα  συμφωνήσω με όσους μου πουν πως όταν χάνεται ο ρομαντισμός χάνεται η «πλάκα». Όντως, όταν μπεις στο τρυπάκι να τα περιμένεις όλα από τους ανθρώπους γύρω σου θα δεις  πως οι στιγμές ενθουσιασμού στη ζωή σου θα γίνουν πολύ λιγότερες, αλλά τι να το κάνεις αν είναι να τρως τα μούτρα σου 15 φορές το χρόνο. Η φράση «λίγες και καλές» εκτός από τις φιλίες θα έπρεπε να ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Θα διαφωνήσω όμως με αυτούς που θα μου πουν ότι το να είσαι κυνικός καταστρέφει κάθε ίχνος ανθρωπιάς μέσα σου. Προστατεύομαι δεν σημαίνει πάντα ότι αμύνομαι. Είναι δική σου η απόφαση αν θα πάρεις τις αποστάσεις  σου και θα συνεχίσεις την ζωή σου με κάποιους  εκλεκτούς ανθρώπους στο πλάι σου ή αν θα τους αντιμετωπίζεις όλους με τον ίδιο τρόπο.

Δεν σε κάνει  άμεσα πεσιμιστή  το να ξέρεις πως υπάρχει η πιθανότητα τα σχέδια σου να καταστραφούν, δεν σε κάνει «σκληρό» το να αντιλαμβάνεσαι πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κουβαλούν μαζί τους δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν σε κάνει δυστυχισμένο το να ενθουσιάζεσαι λιγότερο ,γιατί απογοητεύεσαι και λιγότερο.

Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε την ομορφιά στα μικρά πράγματα και να σταματήσουμε να προσδοκούμε τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια στις ζωές μας αποκλειστικά από τους άλλους. Καμιά φορά μια βόλτα στην παραλία τον χειμώνα, μία παγωμένη μπύρα σε ένα ζεστό αμάξι, μια παλιά φωτογραφία, είναι πολύ όμορφα, και ας μην είναι τέλεια, και ας μην είναι ρομαντικά.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: