Όταν δεν μπορείς να βοηθήσεις.

Μιας και εδώ μιλάμε πολύ για τις ατέλειες της ζωής, θα σου πω δυο λόγια -ή και περισσότερα – για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μας. Το λάθος του να προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον που δεν θέλει να βοηθηθεί. Μπορεί να είναι το άλλο σου μισό ,μπορεί να είναι ο κολλητός σου ή κάποιος στην οικογένειά σου, μπορεί να είναι όλοι αυτοί μαζί.

Νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι καλό στην προσπάθεια να βοηθήσουμε, όμως η αγάπη είναι ανιδιοτελής, δεν έχει όρια, δεν βλέπει “εσύ με πλήγωσες” και σίγουρα δεν έχει την ικανότητα να διακρίνει την αυτοκαταστροφή. Με τα πολλά και με τα λίγα βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση που η ζωή σου είναι μία μόνιμη προσπάθεια να διορθώσεις μια ζωή που δεν είναι δικιά σου, στην μόνιμη κατάσταση του να αναρωτιέσαι “τι κάνω λάθος;” .Η μία πληγή μετά την άλλη. Και είναι όντως άσχημο οι σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή σου να βιώνουν έναν πόλεμο με τον εαυτό τους και εσύ να μην μπορείς να κάνεις κάτι.

Όμως, ας μην χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός -και ιδιαίτερα τα δικά μας- ο πόλεμος, είναι δικός τους. Όταν εσύ μόνος σου προσφέρεις συμμαχία και δεν γίνεται δεκτή, δεν έχεις καμία δουλειά να στείλεις τον στρατό σου. Θα χάσεις, έτσι κι’ αλλιώς, και το μόνο που θα σου μείνει είναι η άδεια σου ψυχή -έχει αποθέματα και αυτή η έρμη- να ζητάει λίγη βοήθεια ως αντάλλαγμα. Αλλά μάντεψε, δεν θα την λάβει ποτέ.

Ήρθε μάλλον ο καιρός που πρέπει να σταματήσουμε να απλώνουμε άδικα το χέρι. Ο καθένας δίνει την δική του μάχη, και δεν θα γίνει ποτέ ολοκληρωμένος άνθρωπος αν δεν τον αφήσεις να το παλέψει μόνος του. Όχι, όχι, δεν σου είπα να αρνηθείς να τον βοηθήσεις όταν το ζητήσει. Απλά δεν έχει νόημα να επιβάλλεις την διάθεση σου να τα ρισκάρεις όλα γι’ αυτόν.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους  που έχουν να προσθέσουν κάτι θετικό στη ζωή μας, ανθρώπους που θα είναι δίπλα μας όσο εμείς οι ίδιοι θα σώζουμε τους μισοπνιγμένους εαυτούς μας.

Κάθε φορά λοιπόν που η βοήθειά σου δεν γίνεται δεκτή να θυμάσαι: Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: