Βιβλίο| “A pill is a moon” by Kroutsef.

“A pill is a moon”  είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βάσιας Μπακογιάννη που υπογράφει με το όνομα Kroutsef και σίγουρα ΔΕΝ είναι μία ακόμη στερεοτυπική ποιητική συλλογή.

cover-hd

Το μόνο που θα σου πω είναι ότι οι 40 σελίδες του είναι εμπνευσμένες από τις δυσκολίες της ζωής, τα «πάθη» όσων λειτουργούν με γνώμονα την αγνότητα της καρδιάς τους, την επίγεια κόλαση, την ιντερνετική κουλτούρα και τις επιπτώσεις του να μεγαλώνεις σε μια μικρή πόλη.-Θα μπορούσε  ένα βιβλίο με θέμα τις ατέλειες της ζωής να λείπει από εδώ;- Ο ρόλος του; Να πούμε ένα αντίο στον προ-ψηφιακό κόσμο.

Και για να σου λυθούν οι απορίες σχετικά με το τι είναι αυτό που κάνει το “A pill is a moon”   τόσο διαφορετικό, ετοιμάσαμε ένα μικρό Q&A με τη Βάσια, και είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας το  θα καταλάβεις.

Πες μας λίγα για λόγια για το “Α pill is a moon” . Τι θα δει κανείς μέσα σε αυτό;

Το “A Pill Is A Moon” δεν είναι μια παραδοσιακή συλλογή ποιημάτων, ούτε ως προς το μέγεθός του ούτε ως προς τη μορφή. Αποτελεί ένα δείγμα visual poetry, που συνδυάζει ποιήματα και γραπτά με τη ψηφιακή εικόνα ή το ψηφιακό κολλάζ / επεξεργασία ως φόντο. Στο βιβλίο θα συναντήσει κανείς δύο μέρη: το πρώτο απαρτίζεται από ποιήματα στα αγγλικά που συνοδεύονται από ψηφιακές εικόνες / επεξεργασμένες φωτογραφίες / artworks / σκίτσα, ενώ το δεύτερο είναι ένα meme journal, δηλαδή σημειωματάριο σύντομων σκέψεων.

17
Μια μικρή ματιά μέσα στο βιβλίο.

Όποιος ρίξει μια ματιά θα καταλάβει και από μόνος του ότι δεν είναι ένα στερεοτυπικό βιβλίο. Πως προέκυψε η ιδέα να το συνδυάσεις με άλλες μορφές τέχνης;

Ξεκίνησε από την προσωπική ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αναγνωστική εμπειρία. Στην πορεία θεώρησα ότι η εικόνα είναι εξίσου σημαντική και χωρίς αυτή το κειμένο/ ποίημα / quote χάνει τη δυναμική του. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου το προχώρησα ακόμα περισσότερο ώστε να ετοιμάσω και μουσικά samples με απαγγελίες των ποιημάτων κτλ. και τα ενσωμάτωσα όλα μαζί (λόγο / εικόνα / μουσική) στη μορφή online παρουσιάσεων.

Έχεις κάνει ήδη μια έκθεση στην Στοκχόλμη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Να περιμένουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;

Αρχικά, στις εκθέσεις παρουσιάζω τόσο αποσπάσματα του βιβλίου αλλά και artworks / κολλάζ που υπογράφω ως Kroutsef όπως και φωτογραφικό υλικό. Η νέα έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτή τη φορά, μέσα στο φθινόπωρο, θα είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένη.

Που μπορούμε να το αγοράσουμε;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στη σελίδα της Thinkbabymusic & TBMr Records, που είναι και η υπεύθυνη εταιρεία για την έκδοση του βιβλίου. Μπορεί λοιπόν κανείς να το βρει στο ακόλουθο λινκ:

http://www.thinkbabymusic.com/product-page/76079107-95b7-e103-c196-7eecc83daadb

Στην Αθήνα υπάρχουν επίσης δύο κεντρικά σημεία διάθεσης του βιβλίου:

-Το Underflow Record Store & Art Gallery (Καλλιρόης 39)

-Το βιβλιοπωλείο Φωταγωγός (Κολοκοτρώνη 59Β)

23

Προσωπικά, ρίχνοντας μια αρκετά διεξοδική ματιά στο βιβλίο  μπορώ να σου πω ότι είναι ένα ταξίδι μόνο του, μια εμπειρία που δυστυχώς δεν μας δίνεται αρκετά σήμερα. Αν αγαπάς το διάβασμα και την τέχνη, θα είναι σίγουρα ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια της συλλογής σου. Για να καταλάβεις περισσότερα, κάνε την χάρη στον εαυτό σου και τσέκαρε αυτό το λινκ: http://newhive.com/kroutsef/profile/feed

«Η οπτική ποίηση είναι παρόμοια με την σύνθεση ενός τραγουδιού. Μόνο που στην περίπτωσή μας  έρχεται και το οπτικό κομμάτι. Κάθε σχέδιο είναι ένας καμβάς που εκπροσωπεί τις λέξεις,και δεν μπορούν αυτά τα δύο  να «λειτουργήσουν»  ξεχωριστά. Το σύνολό τους αντικατοπτρίζει το ΠΑΡΟΝ.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://kroutsef.tumblr.com/

https://www.facebook.com/kroutsef/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: