Η σημασία του να αποδέχεσαι

Αποδέχομαι. Λέξη- εχθρός για τους αναρχικούς. Λέξη- θησαυρός για τους θρησκόληπτους. Λέξη που μπορεί να έχει όποια σημασία θες, αλλά όπως και να ‘ χει θα ναι σίγουρα μεγάλη.

Αν πιστεύεις πως το να αποδέχεσαι είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, μάλλον δεν έχεις πληγώσει τον εαυτό σου αρκετά. Γιατί αν επιλέξεις να αμφιβάλεις για τα πάντα, θα δυστυχήσεις . Αν πιστεύεις πως το να αποδέχεσαι τα πάντα θα σου φέρει την ευτυχία, θα ζεις πάντα μεσ’ στο ψέμα.

Βλέπεις, πρέπει να αποδέχεσαι.

Πάντα; Ποιος είπε πάντα; Εδώ φοβάσαι να πεις στον σκύλο σου πως θα τον αγαπάς για πάντα.

Ο κόσμος είναι άσχημος, σκληρός. Είναι φθονερός, μνησίκακος. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος, έχει χάσει τις αξίες του, δεν έχει ήθος – τι είναι ήθος; – .

Θα το αποδεχτείς;

Εξαρτάται.

Θες να αλλάξεις;

Γιατί είσαι μέρος του.  Είσαι όμορφος – δε μιλάω για την εμφάνισή σου- , ευγενικός; Είσαι γεμάτος αγάπη, που χαίρεται για την ευτυχία του άλλου; Τα έχεις ξεκαθαρίσει όλα στο μυαλό σου, έχεις αξίες, έχεις ήθος – θα μου πεις, τι είναι  το ήθος; – ;

Αν όχι, γίνε όλα αυτά. Αν δεν σκοπεύεις, αποδέξου. Αποδέξου την ασχήμια, τον φθόνο, το χάος, την ανηθικότητα. Δεν υπάρχει «από μηχανής θεός» .  Δεν υπάρχει λύση μαγική.  Οπότε, αποδέξου. Αποδέξου ότι θα ζεις μεσ’ τα σκατά μέχρι να πεθάνεις, για να ζήσουν εκεί τα παιδιά σου.

Αποδέξου ότι ο πλούτος θα μπαίνει πάντα πάνω από την ομορφιά της τέχνης, αποδέξου ότι τα κράτη θα διαθέτουν περισσότερα χρήματα για όπλα παρά για βιβλία και αίθουσες υπολογιστών.

Αποδέξου τον κόσμο, αν δεν θες να αποδεχτείς πως είσαι μέρος του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: