3 ερωτήσεις που έχω για τους μουσικά «κολλημένους».

Η μουσική είναι αναμφίβολα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για τους περισσότερους και ο καθένας έχει τα κολλήματά του. Άλλος γουστάρει να ξυπνάει με Παντελίδη, άλλος θέλει τους Sepultura στη διαπασών από τις 10.30 το πρωί, άλλοι τη βρίσκουν με Skrillex ολημερίς, και πάει λέγοντας…

Και επειδή, – αν μη τι άλλο-  η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο χώρο της έκφρασης, και πολλά είναι τα είδη που έρχονται μαζί και με ένα lifestyle ή μια ιδεολογία, πολλοί είναι αυτοί που μετατρέπονται σε «αξιαγάπητες» σνομπαρίες και μετατρέπουν ολόκληρες φοιτητικές – και όχι μόνο- εξόδους σε ματς Ολυμπιακός- Π.Α.Ο.Κ.

1. Ποια είναι επιτέλους η καλή μουσική;

Ο φιλαράκος μου απέναντι μπορεί να πει ότι καλή μουσική είναι αυτή που θα αποτυπώσει τις σκέψεις του ακριβώς όπως έχουν. Η Λίτσα θα σου πει πως μουσική ακούει στις καψούρες της και στα μπουζούκια, οπότε θέλει κάποιον να λέει όσα θέλει να πει αυτή στον μαλάκα τον πρώην της που την παράτησε, ο Τάκης  θα πει πως έχει δει και έχει ακούσει πολλά και θέλει κάποιον να μιλάει για το πόσο σκληρή είναι η ζωή, και ο Χρήστος θα σου πει πως παίζοντας κιθάρα τόσα χρόνια έχει μια ιδιαίτερη εκτίμηση στους Dream Theater και το metal.

Πες ότι η μουσική είναι μία πετσέτα.- δεν θα μπω στον κόπο να βρω καλύτερο παράδειγμα, σόρυ- . Πως μπορείς να κρίνεις την πετσέτα με βάση το αν σου χρειάζεται , και όχι με βάση το αν αυτό το προϊόν είναι ποιοτικά καλό;

Σε όποιο είδος και αν κοιτάξεις, θα υπάρχει και το κακό. Θα υπάρχει το κακό λαϊκό με τις παράφωνες κλαρινοκυράτσες και κλαρινοεπειδιξίες, θα υπάρχει το κακό metal με μελωδίες που παρόμοιες έχουν παίξει άλλοι 500 πριν από αυτούς και ήχο παρόμοιο με αυτό που ακούγεται όταν περνάει το σκουπιδιάρικο έξω από το σπίτι σου, και πάει λέγοντας.

Μην πασάρεις λοιπόν σαν αντικειμενική αλήθεια, πως μόνο το είδος αυτό γαμάει, και μετά το τέλος για κάθε άλλο μουσικό. Είναι τέχνη, και δεν γίνεται να αγγίξει τους πάντες.

Μιλώντας για είδη…

2. Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ το αν κάτι ανήκει σε ένα είδος και όχι σε κάποιο άλλο;

Στην αρχή η ερώτηση ήταν «Γιατί έχουμε ακόμη είδη μουσικής», επειδή όμως αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητά τους, θα το θέσω αλλιώς:

Είχαμε κάποτε τo rock, το λαϊκό, το ρεμπέτικο, το metal, την ηλεκτρονική μουσική, το hip-hop, την pop,  και ό,τι άλλο ξεχνάω. Τώρα έχουμε το indie rock, το post-metal, την house και ένα τρις ακόμη παρακλάδια για κάθε είδος μουσικής. Άπαξ και πάει κανείς να δηλώσει rock αλλά φέρνει και σε indie σε δύο κομμάτια, πέφτουμε πάνω του σαν τα κοράκια επειδή δηλώνει κάτι που «δεν είναι».

Και εδώ το ξαναλέω. Είναι τέχνη, πως τη βάζεις σε καλούπια; Γιατί νομίζεις δημιουργήθηκαν ένα σωρό παρακλάδια; Φαντάζομαι πως δημιουργήθηκαν γιατί, όπως κάθε άλλη μορφή τέχνης, έτσι και αυτή, δεν μπορεί να περιοριστεί. Φτιαγμένη από ανθρώπινα μυαλά, δεν μπορεί ο καθένας να γράφει με τρόπο ώστε να μπορείς εσύ να αρχειοθετήσεις καλύτερα τη συλλογή σου από δίσκους.

3. Πως μπορείς να δηλώνεις μουσικόφιλος αν αρνείσαι μονίμως να ακούσεις κάτι διαφορετικό;

Όντως τώρα, σκέψου το λίγο. Θεωρείς πως κάποιος που αυτοαποκαλείται λάτρης της ποίησης και διαβάζει μόνο ρομαντικούς, λατρεύει πραγματικά την ποίηση; Αν θες να λατρέψεις την τέχνη, πρέπει να αποδεχτείς όλα της τα παρακλάδια, και το γεγονός πως -εκτός από αυτούς στην playlist σου- δεν είναι όλοι άχρηστοι.

Κάποιος μου είχε πει, πως η άρνηση για να δεις/ακούσεις/διαβάσεις διαφορετικά πράγμα απ’ ότι συνηθίζεις, προκύπτει από τον εσωτερικευμένο φόβο πως ίσως και να σου αρέσουν -και πιθανότατα να καταρριφθεί ο μικρόκοσμός σου,-  οπότε φαντάζομαι πως πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια.

Eν ολίγοις, για κάθε μουσική σνομπαρία εκεί έξω, σταμάτα να τα ξέρεις όλα -γιατί δεν τα ξέρεις- , αποδέξου πως υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να μιλάνε για άλλα πράγματα από αυτά που σε αγγίζουν, αποδέξου πως κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι πάντα 100% πιστός στο είδος που τον έχουν κατατάξει, βάλε τίποτα διαφορετικό να παίξει μήπως και ανοίξει το μυαλό σου, και καλή συνέχεια!

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: